Handlekurv(0 produkter)

Din handlekurv er tom

Favoritter

Handlekurv(0 produkter)

Din handlekurv er tom

Spisepinner

Spisepinner eller chopsticks? Hos oss på Cervera finner du spisepinner i god kvalitet. Alt fra enklere spisepinner i plast til mer eksklusive av rustfritt stål og porselen.
Spisepinner
Spisepinner
På lager
Kategori
Varemerke
Serie
Materiale
Produksjonsland
Designer
Farge
Pris
kr
kr
42 produkter
40 av 42 produkter

Spisepinner eller Chopsticks?

Å spise med pinner har blitt mer og mer vanlig i Norge de siste årene, mye takket være at sushi har blitt såpass populært. Hvis man ikke er vant med å spise med chopsticks kan det være litt vanskelig å komme i gang. Her kommer derfor en guide til hvordan du kan tenke når du bruker spisepinner.

En liten guide til spisepinner

Spisepinner eller chopsticks er pinner som først og fremst brukes i Øst-Asia til å spise med. Pinnene er oftest laget i tre og man holder dem i samme hånd når man spiser for å plukke opp for eksempel ris, nudler eller grønnsaker.
Her kommer noen tips og triks (og noen no-no’s!) for å mestre spisepinnene. Å få inn teknikken med pinner kan være litt vanskelig i starten - men fortvil ikke! Det pleier bare å ta et par forsøk før man har fått inn teknikken. En fin måte å øve på er å forsøke og løfte forskjellige småting med pinnene.

Spise med pinner - Gjør dette

  • Hold den underste pinnen stille. Den skal ligge nederst på tommelen og lenes på toppen av ringfingeren.
  • Den øverste pinnen legger du mellom tommelen og pekefingeren. Nesten på samme måte som du holder en penn.
  • Når du spiser beveger du den øverste pinnen opp og ned med hjelp av pekefingeren og plukker på den måten opp maten du skal spise.

Noen japanske etikettetips

  • Vent til verten har plukket opp sine pinner for å begynne å spise, før du selv begynner.
  • Bruk pinnene parvis, ikke en og en.
  • Å slikke på spisepinnene kan sammenlignes med å slikke på kniven. Unngå derfor dette.
  • Ikke stikk spisepinnene ned i maten. I Japan forbindes spisepinner som plasseres på denne måten med en hyllest seremoni for de avdøde.
  • Å fikle med pinnene når det er på tide og begynne å spise kan ses på som et tegn på grådighet.
  • Ikke før pinnene sammen i hånden. Det kan betraktes som uhøflig.
  • Ikke rør rundt i maten mer enn nødvendig. De øvrige rundt bordet kan tolke denne manøveren som at dere leker med maten.
  • Bruk hendene for å flytte på matretter, aldri pinnene.
  • Gestikulerer du mye når du prater, tenk på å ikke vifte med pinnene i luften.

Spisepinnenes historie

Spisepinnenes historie går så langt tilbake som 5000 år og de antas å ha kinesisk opprinnelse. Den store kinesiske filosofen Konfucius er man imidlertid sikker på at hadde en stor del i at det ble såpass utbredt å spise med pinner. Han mente at kniver burde etterlates på slakteriet og på kjøkkenet der de hører hjemme - en sivilisert person spiser med pinner.

Forskjellige spisepinner i forskjellige land

Spisepinnene skiller seg noe fra land til land i design og materiale. Her er en liten guide til noen ulike lands spisepinner.
  • Kinesiske spisepinner er lengre enn de andre pinnene og har en lengde på ca 25 cm. Kinesiske spisepinner produseres i de fleste materialer.
  • Japanske spisepinner er korte og spisse. De er tradisjonelt laget av tre eller bambus og er laserte.
  • Koreanske spisepinner er mellomlange og har en smal, rektangulær form. De er ofte laget av metall, historisk sett av bronse og sølv. Mange koreanske spisepinner er dekorerte.
  • Vietnamesiske spisepinner ligner de kinesiske spisepinnene i designet i det at de er lange og butte.