4 porsjoner, som en del av et måltidFRITERT KYLLING:Kyllinglårfilé 400 gLys kinesisk soya 1 ssShaoxingvin 2 ssKyllingpulver 1 ssFlaksalt 1 tsHvitpepper 1 krmEgg 1 stkPotetmel 3 dlKRYDDERBLANDING:Sichuanpepper 2 tsFennikelfrø 1 tsFlaksalt 1 tsThai chili flakes 1-3 tsSukker 1 tsMSG 1 tsWOK:Tørket hel chili 3 dlHvitløksfedd 4 stkIngefær 5 cmVårløk 2 stkKoriander 1 dlNøytral olje til friteringSichuanpepper 1 ssUsaltede peanøtter 0,5 dlRistede sesamfrø 1 ss
På tross av den nesten absurde mengden chili, er denne ikoniske retten fra Chongqing absolutt ikke så sterk som den ser ut. Her brukes den tørkede chilien hovedsakelig for å gi oljen en herlig stekt aroma og den tilfører faktisk kun veldig lite sterkhet. Derfor anbefales det å bruke chili av typen jing tiao eller facing heaven. Sterkheten får man i stedet ved å krydre med thai chiliflakes, hvor du selvfølgelig velger selv hvor mye du tar. Her er det også mulig å gjøre retten vegetarisk ved å enkelt bytte ut kyllingen med blomkål.
Chongqing chicken - Là zi jī
På tross av den nesten absurde mengden chili, er denne ikoniske retten fra Chongqing absolutt ikke så sterk som den ser ut. Her brukes den tørkede chilien hovedsakelig for å gi oljen en herlig stekt aroma og den tilfører faktisk kun veldig lite sterkhet. Derfor anbefales det å bruke chili av typen jing tiao eller facing heaven. Sterkheten får man i stedet ved å krydre med thai chiliflakes, hvor du selvfølgelig velger selv hvor mye du tar. Her er det også mulig å gjøre retten vegetarisk ved å enkelt bytte ut kyllingen med blomkål.
Ingredienser
4 porsjoner, som en del av et måltid
FRITERT KYLLING:
Kyllinglårfilé 400 g
Lys kinesisk soya 1 ss
Shaoxingvin 2 ss
Kyllingpulver 1 ss
Flaksalt 1 ts
Hvitpepper 1 krm
Egg 1 stk
Potetmel 3 dl
KRYDDERBLANDING:
Sichuanpepper 2 ts
Fennikelfrø 1 ts
Flaksalt 1 ts
Thai chili flakes 1-3 ts
Sukker 1 ts
MSG 1 ts
WOK:
Tørket hel chili 3 dl
Hvitløksfedd 4 stk
Ingefær 5 cm
Vårløk 2 stk
Koriander 1 dl
Nøytral olje til fritering
Sichuanpepper 1 ss
Usaltede peanøtter 0,5 dl
Ristede sesamfrø 1 ss
- Del kyllingen i 3 cm store biter.
- Mariner med soya, shaoxingvin, kyllingpulver, salt, hvitpepper og et vispet egg. La stå mens du forbereder øvrige ingredienser.
- Varm opp en wok på middels høy varme. Rist sichuanpepper og fennikelfrø til det dufter godt og begynner å ryke. Hell over krydderne i en morter, tilsett flaksalt, valgfri mengde thai chili flakes, sukker og MSG. Mal til et fint pulver og sett til side.
- Klipp den tørkede chilien i 2 cm store biter og rist ut kjernene så godt du klarer. Kast kjernene og sett chilien til side. Hakk hvitløken, del ingefæren i fyrstikktynne strimler. Skill på den grønne og den hvite delen på vårløken. Hakk den hvite og skjær den grønne i 5 cm lange biter. Hakk korianderen grovt. Sett til side.
- Varm opp en wok med ca 5 cm olje til 180 grader.
- Panér kyllingen i potetmelet. Jobb i 2-3 omganger, legg ned bitene en og en i oljen og friter i 3-4 minutter til de blir gyllenbrune og sprø. Rør forsiktig fra tid til annen med en hullsleiv. La de renne av på en rist eller husholdningspapir.
- Når all kyllingen er fritert, skru av varmen og hell oljen i en kasserolle. Tørk ut av woken.
- Hell tilbake 5 ss av frityroljen. Sett på middels varme og tilsett sichuanpepperen, hvitløken, ingefæren og den hvite delen av vårløken. Wok i et par minutter til det begynner å dufte godt.
- Tilsett den tørkede chilien. Rør konstant til chilien dufter godt og begynner å mørkne i fargen. Vær forsiktig så ikke den brennes og senk varmen ved behov.
- Tilsett kyllingen, hele peanøtter og krydderblandingen i woken og vend rundt.
- Skru av varmen og vend til slutt ned sesamfrø, den grønne delen av vårløken og korianderen. Server!