Stor airfryer guide 2024
En airfryer, også kalt varmluftsfrityrkoker, er en populær kjøkkenmaskin som bruker sirkulerende varmluft for å tilberede maten på en rask, sunn og effektivt måte.
En relativt ny kjøkkenmaskin
Airfryeren ble introdusert før første gang på markedet av Philips i 2010. Siden den gang har den blitt stadig mer populær og i dag finnes det en rekke forskjellige produsenter, modeller og størrelser av airfryere på markedet. I 2022 ble airfryeren utnevnt til årets julegave av Prisjakt.
Forskjellige typer airfryere
Airfryere finnes i mange forskjellige modeller og størrelser med varierende funksjoner og kapasitet.
- Kurvmodell. Disse er de vanligste typene airfryere og har en kurv som maten plasseres i. Kurven settes deretter inn i airfryeren og maten tilberedes med varm luft som sirkulerer rundt den. De finnes i ulike størrelser og modeller.
- Ovnsmodell. Denne typen airfryere fungerer som en konvensjonell ovn men med en innebygd luftfriteringsfunksjon. Du kan bruke den for å tilberede større mengder mat eller for å tilberede mat med forskjellig tilbehør.
- Bakeovnsmodeller. Disse airfryerne er spesielt designet for baking og har en kurv som maten legges i og en bakeovn som brukes for å bake. Denne typen airfryer er ideell for å lage bakverk og lignende.
- Kombinasjonsmodell. Denne typen airfryer har flere funksjoner og kan brukes for å tilberede mat på forskjellige måter, inklusive grilling, baking, steking og luftfritering. De er mer allsidige enn andre airfryere, men de kan være større og dyrere.
- Smarte airfryere. Disse airfryerne har en oppkobling mot internett og kan styre og overvåke matlagingen via en app på mobiltelefon eller nettbrettet ditt. De kan ha ulike funksjoner, som å lage oppskrifter, anpasse matlagingstider og temperaturer og gi påminnelser.
Hvor stor airfryer skal jeg velge?
Airfryere pleier å ha en kurv eller skuff som rommer mellom 2-5 liter, men det finnes også større modeller for opptil 8 liter. En modell på 2 liter kan fungere bra for en eller to personer, mens en større modell på 4-5 liter kan passe en familie på fire personer eller fler. Hvor stor airfryer du trenger avhenger av hvor mange personer du planlegger å lage mat for og om du planlegger å lage et tilbehør eller et helt måltid i airfryeren.
Tenk på at en større modell kommer til å ta opp mer plass på kjøkkenet, så sørg for at du har nok plass til å oppbevare og bruke den.
Slik fungerer en airfryer
En airfryer benytter seg av varmluftsteknikk for å tilberede maten. Airfryeren har et varmeelement ig en vifte som sirkulerer varm luft rundt maten i en lukket kurv eller skuff. Kurven er utformet slik at den lar luften sirkulere rundt maten på en effektiv måte, noe som gir maten er sprø overflate uten å bruke olje. Luften inne i airfryeren varmes opp til høy temperatur (vanligvis mellom 180-200 grader) og når rett temperatur er oppnådd blåser en vifte den varme luften rundt maten som ligger i kurven. Maten blir da tilberedt ved en prosess som kalles konveksjon, der den varme luften omgir maten og overfører varme til den.
God tips når du skal lage mat i en airfryer
Når du skal lage mat i en airfryer kreves det bare litt forberedelser og så ordner maten seg selv. Perfekt for alle som ønsker å lage mat raskt, effektivt og sunt uten at det går på bekostning av smaken.
- Forbered maten ved å dele, marinere eller krydre den etter eget ønske og tørke eventuell overflødig fukt. Del maten i like store biter for å få en jevn tilberedning.
- Forvarm airfryeren i noen minutter før du begynner å lage mat. Dette hjelper til å sikre at den er varm nok og klar for å lage maten ordentlig.
- Bruk rett temperatur og vær nøye med å følge temperaturanvisningene for hver matrett. For høy temperatur kan brenne maten og for lav temperatur kan forlenge tilberedningstiden og gjøre maten tørr.
- Bruk sparsomt med olje. Det er ikke nødvendig å bruke mye olje når du bruker en airfryer ettersom det er varm luftstrøm som lager maten. Bruk kun en liten mengde olje om det er nødvendig for å unngå at maten setter seg fast eller tørker ut.
- For å få til en så jevn tilberedning som mulig er det viktig å ikke overfylle kurven og å vende rundt på maten i kurven under tilberedningen.
Mat som passer bra å lage i airfryeren
En airfryer erstatter selvfølgelig frityrkokeren, men den er også en god erstatter og komplement til stekepannen, ovnen og mikrobølgeovnen. Ikke vær redd for å eksperimentere med matretter i airfryeren din, det meste kan tilberedes så prøv deg frem og finn dine favoritter! Nedenfor lister vi opp noen eksempler på hva som kan tilberedes i en airfryer:
- Pommes frites, potetbåter og andre rotfrukter blir sprø i airfryeren uten å bli for fete.
- Kylling og fisk kan tilberedes i airfryeren med eller uten panering. Krydre kyllingen etter smak og plasser den i airfryeren. Kyllingen og fisken blir sprø på utsiden og saftig på innsiden.
- Vegetariske alternativer som falafel og vegetariske karbonader går også utmerket å tilberede i airfryeren. Også de blir sprø på utsiden og saftige på innsiden.
- Airfryeren er også bra for å lage grønnsaker som paprika, gulrøtter, brokkoli eller blomkål. Del grønnsakene i biter, krydre og drypp over litt olje før du plasserer dem i airfryeren.
- Prøv å lage egg i airfryeren. Det går utmerket å for eksempel steke egg i en airfryer.
- Visse airfryere har også funksjoner som gjør det mulig å bake muffins eller småkaker.
Bak i en airfryer
Selvfølgelig går det ann å bake i en airfryer! Man kan for eksempel bake småkaker, paier, muffins og brød. Ettersom airfryeren bruker varmluft for å lage maten, er det viktig å bruke rett temperatur og tid for å få det beste resultatet.
Når du baker i en airfryer bør du bruke en form som passer i kurven. Du kan bruke en vanlig kakeform av metall eller silikon, eller en form som er spesielt utformet for airfryeren. Du bør også bruke bakepapir eller smøre formen med olje for å unngå at bakverket fester seg. Siden airfryeren er mindre enn en vanlig ovn kan det være nødvendig å justere temperaturen og tiden. Du bør også være forsiktig slik at maten ikke brennes, spesielt hvis du bruker en høyere temperatur.
Mat som ikke passer å tilberede i en airfryer
- Mat som inneholder mye væske, f.eks. suppe eller gryter, er vanskelig å tilberede i en airfryer ettersom varmluften kan blåse bort væsken og gjøre at maten blir tørr.
- Mat med myk overflate, f.eks. pannekaker eller omelett kan være vanskelig å tilberede i en airfryer.
- Store kjøttstykker, f.eks. en hel kylling eller en stek kan være vanskelig å lage i en airfryer ettersom de kan trenge lengre tilberedningstid enn det som er mulig i en airfryer.
- Mat som må stekes på høy varme, f.eks. wok, kan være vanskelig å lage i en airfryer siden varmluften ikke når opp til høy nok temperatur.
- Mat som må kokes i vann, f.eks. pasta eller ris, kan ikke lages i en airfryer siden den ikke har en funksjon for å koke vann.
7 fordeler med å lage mat i en airfryer
- Litt eller ingen olje kreves for å lage maten, noe som gjør airfryeren til et sunnere alternativ til fritering eller steking på komfyren.
- Maten går raskere å lage i en airfryer sammenlignet med en ovn eller komfyr, ettersom airfryeren bruker varmluft som omgir maten fra alle sider. Derfor bruker vanligvis en airfryer mindre strøm enn en ovn eller komfyr.
- Airfryeren er enkel å bruke og trenger oftest bare stilles inn på ønsket temperatur og tid for å lage maten, resten ordner seg selv.
- Airfryeren er effektiv på å minske matlagingslukten da luften er innestengt inni enheten, noe som minsker matos på kjøkkenet.
- Man kan lage en rekke forskjellige retter i en airfryer inkludert kjøtt, fisk, egg, grønnsaker, bakverk og mye mer. Det er et mangesidig apparat som kan brukes for å lage et helt måltid fra start til slutt.
- Airfryeren er oftest mindre og mer kompakt enn en ovn eller komfyr, noe som gjør at den tar mindre plass og er lettere å oppbevare og ta frem ved behov. Dette gjør den til et utmerket alternativ for mindre kjøkken eller for personer som bor alene og bare lager små porsjoner med mat.
- En airfryer er enkel å rengjøre ettersom maten ikke fester seg på overflaten ocg det kreves ikke like mye skrubbing som med en stekepanne eller en ovnsform.
Slik rengjør du airfryeren
Det er viktig å rengjøre airfryeren etter hvert bruk for å holde den i god stand og for å sikre at maten du lager i den blir fresh og velsmakende. Noen airfryerkurver tåler å vaskes i oppvaskmaskinen, andre passer best å håndvaske. Følg alltid produsentens instruksjoner om hvordan du rengjør din airfryer, men noen generelle steg når det gjelder rengjøring er følgende:
- Slå av airfryeren og la den avkjøles før du begynner å rengjøre den.
- Ta ut kurven og den avtakbare skuffen fra airfryeren.
- Rengjør kurven og skuffen nøye med varmt vann og mildt oppvaskmiddel. Bruk en myk svamp eller klut for å unngå å ripe overflatene.
- Tørk av kurven og skuffen nøye med et rent håndkle.
- Rengjør innsiden av airfryeren med en myk klut eller svamp. Pass på å ikke få noe vann i varmeelementet eller andre deler av airfryeren.
- Tørk av utsiden av airfryeren med en fuktig klut. Pass på å ikke få noe vann i åpningene eller andre deler av airfryeren.
- Sett tilbake kurven og skuffen i airfryeren.
Slik unngår du vanlige feil når du lager mat i en airfryer
Å ha for mye mat i aifryeren kan føre til at maten ikke blir tilberedt jevnt og ikke blir like sprø. For å unngå dette, pass på å ikke fylle på kurven eller stekebrettet mer enn 75% og gi maten nok med plass for at luften skal kunne sirkulere rundt.
Å bruke for mye olje kan føre til at maten blir klissete og ikke like sprø. På andre siden, å ikke bruke nok olje kan også gjøre at maten ikke blir sprø i det hele tatt. For å unngå dette, bruk en sprøyte for å applisere et lett oljebelegg på maten før tilberedning.
Hver matvare krever forskjellige innstillinger for å tilberedes korrekt. Å bruke feil innstillinger kan føre til at maten ikke blir tilberedt ordentlig og ikke blir like sprø som den burde. Sørg for å følge produsentens instruksjoner for innstillinger og tider for å oppnå beste resultat.
For å oppnå beste resultat bør du forvarme airfryeren din før du legger inn maten. Å ikke forvarme kan føre til ujevn tilberedning og at maten ikke blir like sprø som den kunne blitt. Forvarm airfryeren i ca 3-5 minutter før du legger inn maten.
En annen vanlig feil er å ikke rengjøre airfryeren ordentlig etter bruk. Dette kan føre til ansamling av matrester og olje som kan minske airfryerens prestasjon og livslengde. Pass på å rengjøre airfryeren regelmessig i henhold produsentens instruksjoner for å sikre at den fungerer optimalt.