Bao på tre måter
Lær deg å lage trendy asiatisk fast food
En av de største trendene innen kinesisk- og taiwanesisk matlaging akkurat nå er bao buns – en eldgammel fast food-rett som høster stor popularitet verden over. Bao, det dampkokte hvetebrødet som tilberedes i en dampkoker av bambus, kan serveres på tradisjonelt vis med ulike typer kjøttfyll – eller så kan man la fantasien flyte fritt. Matkreatøren Johanna Cryer har utviklet tre spennende måter å servere bao buns på!
Bao buns - grunnoppskrift
2 ts tørrgjær
2 dl melk, fingervarmt
5 dl hvetemel
3 ss strøsukker
½ ts salt
3 krm bakepulver
2 ss nøytral olje, for eksempel raps
Nøytral olje til pensling
Slik gjør du
1. Bland gjær og melk i en kjøkkenmaskin. Tilsett de øvrige ingrediensene og kjør på den laveste farten i ca 10 minutter. Deigen skal være smidig og blank. La den heve til dobbel størrelse eller i 1–1,5 time under plastfolie.
2. Legg opp deigen på arbeidsbenken og del i 24 like store biter. La heve i 30 minutter under et rent kjøkkenhåndkle.
3. Kjevle ut hver bit deig til en 10 cm oval plate. Pensle tynt med olje og brett deretter over en side slik at det blir som en halvmåne.
4. Klipp ut 24 stykk 10x10 cm store biter bakepapir. Legg en deigbit på et stykke bakepapir og gjør det samme med samtlige deigbiter.
5. La deigen heve under et klede i 45 minutter, og damp dem deretter i 10 minutter i en bambuskurv.
Dampkokere for å lage bao buns
Teriyaki-oumph bao buns
1 porsjon bao buns
140 g naturell oumph
Ingefær, ca 4 cm
1 lime
1 dl teriyakisaus
3 hvitløksfedd
Tilbehør:
Revet gulrot
Syltet løk
Koriander
Agurk
Svarte sesamfrø
Slik gjør du
1. Bland teriyakisaus, lime, hvitløk og ingefær i en skål.
2. Stek oumph og hell deretter over sausen. Stek i 2–3 minutter til sausen blir litt tykkere.
3. Dampkok bao buns i 8–10 minutter.
4. Server i bao buns med syltet løk, raspet gulrot, agurk, koriander, teriyakisaus og svarte sesamfrø.
Kjøkkenmaskiner for å lage bao-deigen
Bao buns med pulled hoisin-kylling
1 porsjon bao buns
400 g kylling
1 dl hoisinsaus
½ dl østerssaus
2 ss japansk soja
1 fersk chili
Presset saft fra 1 lime
1 dl vann
Ingefær, ca 4 cm
3 hvitløksfedd
Tilbehør:
Agurk
Reddiker
Chili
Sriracha
Rødkål
Koriander
Sesamfrø
Slik gjør du
1. Sett ovnen på 175 grader.
2. Legg kyllingen i en ildfast form.
3. Bland hoisinsaus, soya, østerssaus, chili, hvitløk, revet ingefær, lime, vann, salt og pepper. Hell sausen over kyllingen. Dekk formen med folie og tilbered i ovnen i ca 2 timer.
4. Riv kjøttet fra hverandre med en gaffel, bland med sausen.
5. Dampkok boa buns i 8–10 minutter.
6. Fyll bao buns med kylling og topp med agurk, reddiker og rødkål i tynne skiver. Topp med hoisinsaus, Siracha, hakket chili, koriander og sesamfrø.
Flere gode kjøkkenredskaper å ha hjemme
Eplemunker-bao
1 porsjon bao buns
Epler
2 ts kanel
1 ss honning
50 g sukker
Vaniljeis til servering
Mynteblader
Nøytral olje, for eksempel raps, for pensling
Slik gjør du
1. Dampkok bao buns i 8–10 minutter.
2. Del eplene i biter og stek i smør. Når eplene begynner å mykne, hell i honningen og 1 ts kanel. Stek i 1–2 minutter til.
3. Bland sukkeret og 1 ts kanel i en skål.
4. Pensle de ferdige bao bunsene med et lett lag olje og dypp i kanel og sukkerblandingen.
5. Fyll bao buns med vaniljeis og topp med epler og mynte. Server deretter!