Grytebrød
Bak brød i støpejernsgryte
Å bake brød i en støpejernsgryte har blitt en populær trend blant hjemmebakere. Støpejernsgryten skaper et perfekt miljø for brødet å utvikle seg, med jevn varmefordeling og dampdannelse som resulterer i en sprø skorpe og en luftig krumme. Uansett om du er nybegynner eller en erfaren baker, kan du med enkle ingredienser og noen få steg lage et imponerende brød på ditt eget kjøkken.
Fint å ha hjemme til brødbakingen
Oppskrift - bak brød i støpejernsgryte
En enkel (og veldig god!) måte å bake brød på er å gjøre det i en støpejernsgryte, noe som har blitt stadig mer populært de siste årene - og som viser hvor allsidig en støpejernsgryte er. Støpejernsgryten fungerer som en miniovn og hjelper til med å skape en sprø skorpe og myk innside på brødet. Men hvordan gjør man det egentlig? I denne oppskriften gir vi deg alt du trenger å vite for å bake det perfekte støpejernsbrødet i en støpejernsgryte.
Ingredienser
25 g gjær
6 dl hvetemel
1 ss honning
3 dl vann, fingervarmt
Salt
Fremgangsmåte
1. Løs opp gjæret i det fingervarme vannet. Tilsett salt og honning og rør rundt.
2. Tilsett melet, litt av gangen og bland til du har en jevn deig. Bland deigen til den begynner å slippe fra kantene. Strø over litt mel og la den heve under et kjøkkenhåndkle i 2 timer eller til dobbel størrelse.
3. Bak ut deigen på en melet arbeidsflate. Strø litt mel over deigen og brett inn kantene. Deigen kan være litt klissete, så skyll fingrene i litt vann for å gjøre det lettere å jobbe med deigen. Legg deigen tilbake i en melet bolle med skjøtsiden ned.
4. La heve under kjøkkenhåndkle i ca 30 min til. Sett ovnen på 230 grader og sett inn støpejernsgryten med lokket på.
5. Ta ut støpejernsgryten og hell i litt nøytral olje. Bak ut deigen på et melet bakebord og plasser den deretter med skjøten opp i gryten. Sett på lokket og sett gryten i ovnen i 30 minutter.
6. Ta deretter av lokket og la den steke i ca 15 minutter til for å få en enda finere farge på brødet.
7. Når brødet er ferdigstekt, løft det forsiktig ut av gryten og la det avkjøles før du nyter det.
Baketrend - mønstret brød
Den største brødtrenden akkurat nå er å lage brød med ansiktsmønster. Det er både lekent og skaper virkelig et minneverdig øyeblikk for dem du samler rundt frokostbordet - og er selvfølgelig også svært fotovennlig! Det krever litt fingerferdighet, men med en god dose tålmodighet og en skarp kniv med en fin egg vil du også klare å lage ditt eget ansiktsbrød. Bare husk å ikke skjære ut mønstrene for dypt. For å forsterke effekten av mønstrene, kan du pudre mel langs linjene med en sil. Hvis et ansikt virker for avansert, senk ambisjonsnivået litt og lag enkle snitt i brødet slik at det blir vakkert bølgeformet i stedet.